Project decharge, we doen het eens anders 1/3

Wat een mooi vak heb ik toch! Ik ben altijd al gefascineerd geweest door beeld en geluid. In mijn werk maak ik al heel lang mooie schema’s, kicken Powerpoints en animaties. Die worden altijd enthousiast ontvangen, dus daar ga ik natuurlijk lekker mee door. Vorig jaar heb ik mijzelf verwend met een training Graphic Facilitation bij PBLQ. Dat leek me wel een leuke aanvulling op mijn repertoire. Maar wie had mij vooraf kunnen vertellen dat deze training zoveel invloed zou hebben in mijn dagelijkse werk?

Ik heb sinds die training vrijwel geen Powerpoint presentatie meer gegeven, mijn verhaal blijft veel beter hangen en het wordt nu ook doorverteld.

Vandaag heb ik gewerkt aan een poster voor de decharge van ons mooie project Digitaal Werken en Archiveren in Ketencontext bij de DT&V. Bij zo’n groot project hoort natuurlijk een serieus eindrapport en dat hebben we geschreven. Maar hoe zorg je ervoor dat je gedachtegoed na afloop van het project niet in de bureaula verdwijnt en dat er ook nog iets met de “losse eindjes” gebeurt?

Een Powerpoint? Nee, deze keer niet. We gaan een grote poster maken, hem inlijsten en die aanbieden aan de stuurgroep. Zo krijgt hij een mooi plekje op het hoofdkantoor en als het vervolgens net zo gaat als met de andere posters uit ons project, weten we ook zeker dat die losse eindjes niet vergeten worden.

Stap 1: Informatie structureren

Uit ons eindrapport heb ik de punten gevist die echt moeten blijven hangen. “Less is more”, dus ik probeer altijd de informatie terug te brengen in 4 tot 7 categorieën met maximaal 7 punten. In dit geval komt het ook uit op ongeveer 4 x 7 punten. Ik probeer ook de teksten steeds verder te reduceren tot steekwoorden en queues voor de spreker. Dus niet alles hoeft te worden uitgeschreven.

Eigenlijk geldt hetzelfde voor het maken van een Powerpoint, maar omdat je die presentatie ook zonder verteller wil achterlaten, worden dat snel weer sheets met saaie volzinnen

Stap 2: De metafoor

De metafoor is “De DT&V in een nieuwe baan om de aarde”. Dat roepen we nu al een paar maanden in het project, dus die kreet is een mooi haakje. Grafisch worden het in ieder geval de aarde, de maan, astronautjes en raketjes. Ik had al een keer wat zitten schetsen voor een ander boodschap, die schets heb ik dus maar eens tevoorschijn gehaald. Vervolgens heb ik per onderdeel symbolen uitgewerkt en heb ik een eerste opzet geschetst met een klein beetje aan basiskleuren.

Best tevreden met deze eerste schets. Maar die tekening maak ik natuurlijk niet voor mezelf, dus ik leg hem eerst voor aan een paar collega’s en het thuisfront.

Benieuwd naar de commentaren? Lees deel 2 van deze blogserie.