Uittreding partner Joost van der Nat

Na 15 jaar partnerschap is het dan zo ver: Joost gaat met (oefen)pensioen. Tijd om terug en vooruit te kijken tijdens zijn afscheidsdiner.

In de zomer van 2007 startte Joost als ‘founding partner’ ons bedrijf Singel & Partners. Na decennia in consultancy-bedrijven dreigde de inhoud te ver op de achtergrond te raken: terug naar de bron dus! Samen met Jeroen, een jaar later Remco en anderhalf jaar later Edwin, werden we een viermanschap dat elkaar goed aanvulde. De aansluiting van Emilie, Anita en Rob maakte het vooralsnog compleet en groter dan Joost in het begin had kunnen vermoeden. De kern van ons werk toen is nog steeds aanwezig: snel doorgronden van de klantsituatie, vertaald naar architectuur, processen en praktische (digitale) oplossingen die meteen waarde toevoegen en duurzaam zijn.

Joost heeft zich vaktechnisch onderscheiden met onderzoeken naar toepassingen en modellen voor digitale duurzaamheid en dan met name waar het gaat om digitaal erfgoed. Vooral zijn onderzoeksopdracht voor UNHCR (Vluchtelingen archieven) en het iPres-award winnende project voor Netwerk Digitaal Erfgoed (iPres-award 2016) zijn voor hem – en voor Singel & Partners – resultaten om meer dan trots op te zijn. Als collega kennen we Joost als een altijd vriendelijke, rustige en stabiele factor met lekkere droge humor. Een fijne vent!

Joost had de afgelopen jaren al wat gas terug genomen om voor te sorteren op zijn pensionering want het is na meer dan 35 jaar consultancy natuurlijk niet gemakkelijk om te stoppen. Op 11 november 2022 was het dan zo ver. Met een meer dan gezellig en qua eten en drinken meer dan verrukkelijk diner bij De Scheepskameel in Amsterdam namen we afscheid, maar toch ook weer niet.

Herinneringen werden gedeeld, anekdotes verteld (nee, we herhalen ze hier maar niet…) en natuurlijk waren er afscheidscadeaus. De door ‘CTO’ Remco gemaakte 3D-print van het Singel & Partner logo, was daarbij een piece de resistance. Ook werd elk van ons door Joost verrast met een mooi boekje van Toon Tellegen, voorzien van een persoonlijke noot.

De ‘Ome Henk’-factor mag zeker niet onbenoemd blijven. Naar het voorbeeld van onze oud-collega Henk Alkema bij Bakkenist Management Consultants, jaagde Joost ons allen op om de weeklijsten en door opdrachtgever getekende maandlijsten tijdig in te leveren. Facturatie, contractbeheer en de (half)jaarlijkse interne verrekeningen waren bij hem in goede handen. Joost zal dit in 2023 nog voor ons uitvoeren omdat wij natuurlijk ook af moeten kicken van zijn goede zorgen in deze…een afscheid maar toch ook weer niet.

Kortom: dankjewel Joost, het was en blijft een groot genoegen!