Project decharge, we doen het eens anders 3/3

In mijn vorige blogs schreef ik over de inspiratie en de metafoor, en de reviews en de kleurstelling. Nu is het tijd voor de laatste stappen: tekenen, inkleuren en natuurlijk de presentatie aan de stuurgroep.

Stap 5: Tekenen

Altijd spannend om te beginnen op zo’n groot wit vel. Ik begin met het kader, dat is deze keer extra belangrijk in verband met de lijst die er straks omheen moet. Dan met potlood de positionering van de belangrijkste objecten.

FOUT! Ik had eerst de titel met de banner moeten neerzetten, want die valt altijd groter uit dan ik vooraf bedenk. Jammer dan!

Het best geslaagde ruimteschip, de vlaggenmast, maan en het begin van de kaders kan ik nu weer uitgummen (gelukkig heb ik eindelijk een goede gum van Bic gevonden die het papier niet kapot rolt bij intensief vegen).

 

Alle teksten probeer ik zo netjes mogelijk op te schrijven. Dat doe ik tegenwoordig niet meer eerst met potlood, want met stift valt de tekst toch altijd anders uit. Hier en daar sneuvelt een regel, of wordt de zin wat ingekort. De kaders teken ik er later omheen. Bijkomend voordeel van de herschikking is dat ik de kometenregen nu heel mooi in de rechterhoek kwijt kan.

Stift is definitief, je “fouten” moet je dus creatief oplossen, maar dat geeft juist vaak weer leuke verrassingen.

Na een uurtje herschetsen en stiften, is de basistekening klaar in de hoofdkleuren. Voor meer diepte-effect voeg ik met grijs nog wat schaduw toe en op een enkele plek doe ik nog een accent met een kleurstift. Zie hieronder de verschillen door accentuering met de grijze stift.

 

Ziet er al best goed uit zo. Het nieuwe ruimteschip is “iconisch”. De astronaut die nu ook aan de vlag hangt, is een aardig perspectiefgrapje. Jammer dat de tekst in de vlag niet meewappert, nog eens goed op oefenen, volgende keer beter. Ik heb ook nog een ufo toegevoegd voor het projectteam. Ze noemden ons “de flying doctors”, we vliegen nu langzaam uit beeld.

 

Stap 6: Inkleuren

Het inkleuren vind ik deze keer extra spannend. Doorgaans volstaan een paar zachte tinten voor het verband tussen de onderdelen, maar deze keer is er vrij veel stevige kleur nodig voor de ruimte. Aan de slag dus! Nog wel even wennen aan die pan-pastels – een soort oogschaduw – dat is weer net even een andere techniek dan de pastelkrijtjes die ik voorheen gebruikte.

Bij de randen en rond de objecten beginnen en dan uitvegen met een sponsje of een demake-up pad. De tussenruimtes mogen lichter zijn. In ieder geval moet je niet proberen om alles egaal te kleuren. De blauwe kleur van de wereldbol blijkt te vloeken met Phthalo blauw, dus daar meng ik ook nog maar wat extra Phthalo door. Per ongeluk ook een stukje maan blauw gemaakt, maar met wat grijs erbij geeft dat eigenlijk wel een mooi effect. Die stiftstrepen op de maan waren achteraf niet nodig geweest, volgende keer alleen met pastel de diepte regelen. Dat vind ik vooral bij de wereldbol wel heel aardig geslaagd.

Daarna eindeloos van een afstandje kijken en bijkleuren. Op een gegeven moment moet je dan voor jezelf zeggen dat het af is.

 

Stap 7: De presentatie

De plaat in de lijstVanmorgen is de A0-lijst gearriveerd, dat maakt het helemaal af. Mijn kinderen hebben mij al dagen zien tekenen, maar vragen zich ineens af waar ik dat schilderij heb gekocht. Wat zo’n lijst al niet doet.

Bij de stuurgroep hebben we drie kwartier de tijd. Jammer dat we geen standaard hebben geregeld, we zetten de lijst op een stoel en moeten hem de hele tijd vasthouden. Leerpuntje voor de volgende keer…

Via de plaat kunnen we goed schakelen tussen alle onderwerpen, zonder dat de stuurgroep de structuur kwijt raakt. Een groot voordeel van een poster ten opzichte van een serie Powerpoint-slides; je hebt continu het hele verhaal in beeld en kan de verhaallijn makkelijk aanpassen aan de hand van de vragen en opmerkingen. De metafoor werkt goed, de termen “nieuwe baan om de aarde”, “kometenregen” en “losse eindjes” worden de rode draad in de goede discussie.

De stuurgroep is tevreden, wij zijn trots op het resultaat en blij dat we weer voor een praatplaat hebben gekozen.